Anna Szczęsna “Smutek Gabi” & przepis na sernik z owocami

Przed nami kolejny weekend. Nie wierzę jak patrzę w kalendarz, ale powoli kończy się lipiec. Z tej okazji mam dla Was książkę, nazwałabym ją, życiową… Niedawno odkryłam twórczość Anny Szczęsnej. Jej książki trafiają do mnie jak mało które. Dziś mam dla Ciebie “Smutek Gabi” Anna Szczęsna a jeśli ja polecam książkę to musi być i ciasto. Dziś poznasz przepis na sernik z owocami.

“Smutek Gabi” Anna Szczęsna

Gabi poznajemy, gdy wprowadza się do swojego własnego, zakupionego za kredyt mieszkania. Dziewczyna ma pracę bez perspektyw, jednak propozycja szefa sprawia, że jej życie zmieni się diametralnie. Jak w tym wszystkim odnajdzie się Gabi? Jak ułożą się relacje pomiędzy Gabi a Erykiem? Czy przyjaźń z Bogną i Maciejem będzie zagrożona?

Czytając tę powieść miałam wrażenie, że główna bohaterka mieszkać może obok mnie. Jej życie tak zwyczajne, przez splot szczęśliwych wydarzeń, może się zmienić nie do poznania. Jednak czy brak wiary we własne możliwości pozwoli cieszyć się i jasno patrzeć w przyszłość? Ileż z nas ma problem, aby zaakceptować przeszłość, a skupić się na teraźniejszości i nie martwić o przyszłość?

Polecam książkę na letnie wieczory, aczkolwiek na jesienne czy zimowe z kubkiem ciepłej herbaty z cytryna też będzie idealna.

Sernik z owocami

Mamy lato, a więc sezon na owoce. W tym roku mamy wyjątkowo sporo borówek. Dzieciom się już przejadły, więc aby się nie zmarnowały to warto zrobić z nich ciasto. Do borówek maliny, trochę sera, mąki, cukru, jajek …. ale może zacznę od początku.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 25 g kakao,
  • 110 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 150 g masła, zimnego,
  • 1 jajko.

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 jajka.

Owoce – w zależności od tego co kto lubi. Ja przygotowałam borówki i maliny. Mogą też być brzoskwinie, nektaryny, wiśnie, czereśnie …

Należę do osób leniwych, więc znowu moje ciasto wyrabiam w Monsiuer Cuisine Plus. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do pojemnika i ustawiam opcję wyrabiania ciasta na 2,5 minuty. Dzielę ciasto na dwie części, 2/3 układam na blaszce, 1/3 wkładam do lodówki.

Blacha w zależności od tego jak dużo chcemy mieć ciasta, może być większa, wtedy wyjdzie nam niższe ale więcej pyszności do zjedzenia. Blacha wyłożona papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.

Pojemnik dokładnie myjemy i suszymy. Następnie wkładamy wszystkie składniki z masy serowej i ustawiamy obroty 7 czas 1 minuta, musimy uzyskać jednolitą masę. Ser wylewamy na ciasto. Kolejno układamy owoce a na nie musimy zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce na grubych oczkach.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na 50 min góra/dół. Po tym czasie nakrywamy wierzch ciasta folią aluminiową i ustawiamy piekarnik na DÓŁ i pieczemy jeszcze 10 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy, studzimy i SMACZNEGO!

Sernik wypróbowałam na mamie, mężu i teściach i wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie jest słodki i pyszny (tak moja skromność się teraz schowała).

Tymczasem życzę spokojnego weekendu.

Pochwal się swoim sernikiem! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *