Ciasto na szybko – cytrynowe

Czasem przychodzi taka chwila, że masz ochotę zjeść wszystkie słodycze, które mamy w domu. Czasem bywa tak, że rano okazuje się, iż po południu masz niespodziewanych gości. A czasem po prostu nachodzi ochota na ciasto. W takich chwilach moim niezawodnym sposobem, jest szybkie i smaczne ciasto cytrynowe.

Jak zrobić takie ciasto? Nic trudnego, zaczynamy od przygotowania składników.

POTRZEBUJESZ:

  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 250g cukru
  • 250g mąki
  • 1 op. cukru waniliniowego
  • skórki z 2 cytryn
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na końcu do polewy potrzebujesz jeszcze cukier puder i sok z cytryny.

A więc teraz do dzieła. Zaczynamy od tego, iż margaryna musi być miękka. Do miski wkładamy margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliniowy, skórkę z cytryny i mieszamy/miksujemy czy jak kto woli. W osobnej misce ubijamy białka.

 

 

 

 

 

 

Gdy już mamy składniki wymieszane dodajemy w pierwszej kolejności mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z drugiej cytryny. Mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy białko i bardzo wolno, delikatnie łączymy z resztą. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę i ląduje w piekarniku nagrzanym do ok. 180st na 45min.

Po upewnieniu się, iż ciasto jest upieczone wyjmujemy i jeszcze gorące polewamy polewą. Polewa to nic innego jak cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny. Ile tego? Nie wiem 🙂 Należy jednak pamiętać, iż należy dodać dużo cukru pudru a tylko odrobinę soku, aby konsystencja polewy była gęsta.

Tak wykonane ciasto schładzamy, robimy kawę i/lub herbatę (czyli co kto lubi) i SMACZNEGO 🙂

Jest to ciasto, jedno z moich ulubionych, które robi się szybko. Ciasto, które zawsze można zrobić, bo składniki zazwyczaj w domu znajdę. Najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, iż jest ono ulubionym ciastem mojego Taty, a jak wiadomo córeczka Tatusia musi umieć takie zrobić 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *