Czasem przychodzi taka chwila, że masz ochotę zjeść wszystkie słodycze, które mamy w domu. Czasem bywa tak, że rano okazuje się, iż po południu masz niespodziewanych gości. A czasem po prostu nachodzi ochota na ciasto. W takich chwilach moim niezawodnym sposobem, jest szybkie i smaczne ciasto cytrynowe.
Jak zrobić takie ciasto? Nic trudnego, zaczynamy od przygotowania składników.
POTRZEBUJESZ:
- 4 jajka
- 250g margaryny
- 250g cukru
- 250g mąki
- 1 op. cukru waniliniowego
- skórki z 2 cytryn
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na końcu do polewy potrzebujesz jeszcze cukier puder i sok z cytryny.
A więc teraz do dzieła. Zaczynamy od tego, iż margaryna musi być miękka. Do miski wkładamy margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliniowy, skórkę z cytryny i mieszamy/miksujemy czy jak kto woli. W osobnej misce ubijamy białka.
Gdy już mamy składniki wymieszane dodajemy w pierwszej kolejności mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z drugiej cytryny. Mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy białko i bardzo wolno, delikatnie łączymy z resztą. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę i ląduje w piekarniku nagrzanym do ok. 180st na 45min.
Po upewnieniu się, iż ciasto jest upieczone wyjmujemy i jeszcze gorące polewamy polewą. Polewa to nic innego jak cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny. Ile tego? Nie wiem 🙂 Należy jednak pamiętać, iż należy dodać dużo cukru pudru a tylko odrobinę soku, aby konsystencja polewy była gęsta.
Tak wykonane ciasto schładzamy, robimy kawę i/lub herbatę (czyli co kto lubi) i SMACZNEGO 🙂
Jest to ciasto, jedno z moich ulubionych, które robi się szybko. Ciasto, które zawsze można zrobić, bo składniki zazwyczaj w domu znajdę. Najważniejszą zaletą tego ciasta jest to, iż jest ono ulubionym ciastem mojego Taty, a jak wiadomo córeczka Tatusia musi umieć takie zrobić 🙂