Jenny Han “Do wszystkich chłopców, których kochałam” & Przepis na: Murzynek z wiśniami

Weekend zbliża się wielkimi krokami. A jeśli przed Tobą wizja spokojniejszych dwóch dni, to mam dla Ciebie propozycję. Jeśli lubisz lekkie książki, które szybko i przyjemnie się czyta to sięgnij to pozycję Jenny Han “Do wszystkich chłopców, których kochałam”. A do książki obowiązkowo musi być coś słodkiego, więc dostaniesz ode mnie przepis na ciasto dla leniwych, tj. murzynek z wiśniami. (tak jest leniwa, dlatego moje ciasta musi się robić szybko i przyjemnie).

Jenny Han “Do wszystkich chłopców, których kochałam”

Książka podobno przeznaczona dla nastolatek, lecz ja polecam ją dla wszystkich osób, które lubią czytać szybko i przyjemnie. Jest ona idealna na lato. Lekka, nie wymagająca. Nie zauważysz nawet kiedy zbliżysz się do końca. Na końcu pozostaje lekki niedosyt i masz ochotę sięgnąć od razu po drugą część. Autorka napisała książkę bardzo przystępnym językiem. A o czym jest książka w skrócie?

“Do wszystkich chłopców..” Jenny Han jest historią o siostrach Song, z których najstarsza wyjeżdża na studia do Szkocji. Lara Jean rozpoczyna naukę w klasie maturalnej, a najmłodsza próbuje przekonać tatę, aby kupił jej psa. Dziewczyny kilka lat wcześniej straciły mamę, dlatego starają się ułatwić ojcu ich wychowanie i nie chcą zapomnieć o swoich koreańskich korzeniach.

Lara Jean, gdy chciała wyleczyć się z niechcianego uczucia, pisała do swoich byłych wybranków listy miłosne. Listy te trzymała w pudle na kapelusze, który dostała od matki. Miały one nigdy nie ujrzeć światła dziennego, lecz los sprawił, że ktoś je wysłał do chłopców, w których kiedyś kochała się Lara…. Koniecznie sięgnij po tę pozycję i poznaj losy Lary.

Jak zrobić Murzynek z wiśniami?

Jeśli książkę już masz, to teraz warto coś przegryźć w trakcie lektury. Dziś polecam murzynek z wiśniami. Ty oczywiście zamiast wiśni możesz dać inne owoce, np. czereśnie, maliny, brzoskwinie..

Aby zrobić ciasto przygotuj następujące składniki:

  • margaryna 1 szt
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku rozpuszczasz margarynę, dodajesz cukier, mleko i kakao. Składniki mieszasz ze sobą, doprowadzając do wrzenia. Należy masę ostudzić. W międzyczasie ubijasz pianę z białek. Gdy ciasto jest chłodne dodajesz żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mieszasz. Na końcu dodajesz pianę z białek. Wylewasz na blachę (może być średniej wielkości, wyłożona papierem do pieczenia), układasz owoce i do piekarnika. Ja ostatnio piekłam w 175st i ok 35min. Można posypać cukrem pudrem.

Tak upieczone ciasto, do tego kawa tworzą idealne zestawienie do przyjemnej lektury.

Życzę smacznego i miłej lektury 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *