
Sałatka jarzynowa to znana każdemu potrawa, którą można zawsze przygotować i podać z dowolnym dodatkiem. Dla niektórych pewnie też niezdrowa i za bardzo kaloryczna, ale ja lubię zjeść czasem coś mniej zdrowego. U mnie w domu na tę sałatkę mówi się również: Kartoffelsalat.
Jakich składników potrzebujesz, aby ją przygotować. Ja do mojej sałatki wykorzystałam:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- większa marchewka
- większy korzeń pietruszki
- 1 szt mniejszy seler
- 4 większe ogórki konserwowe
- 1 jabłko
- por – kawałek ok. 10cm
- majonez
- natkę pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotuję w łupinach. Po ugotowaniu i ostygnięciu warzyw kroję je w kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodaję pokrojone w kostkę ogórki, jabłko, por oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości dodaję 2-3 łyżki majonezu, aby składniki były dobrze połączone i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Sałatka gotowa. Można podawać ją z kawałkiem mięsa jak np. w moim przypadku były kotlety :), z kiełbaską czy zjeść po prostu samą. Z tej ilości składników wyszła duża miska sałatki, więc jeśli chcesz jej zrobić mniej, można przygotować ją z połowy składników 🙂
Smacznego! 🙂