“Tylko dobre wiadomości” Agnieszka Krawczyk & na deser: Babka z oranżadą

Kolejny weekend przed nami. Wniosek z tego następujący – trzeba przygotować deser i znaleźć dobrą książkę. Dziś mam dla Was książkę Agnieszki Krawczyk “Tylko dobre wiadomości” oraz przepis na “mokrą” babkę z oranżadą.

“Tylko dobre wiadomości” A.Krawczyk

Dziennikarka Izabela Oster rzuca pracę w telewizji. Jej przyjaciółka Kamila Rudnicka-Klement składa jej propozycję. Wymaga to wielu zmian w życiu obu kobiet. Kamila odziedzicza podupadające pismo kobiece. Izabela nie otrzymuje żadnych nowych ofert pracy, na które liczyła. Podejmują więc decyzję, która zmieni ich życie.

W książce zwiedzimy Kraków, Wenecję. Poznamy losy dwóch głównych bohaterek, które zaskoczą nas nie raz. Nie jest to typowa książka o miłości, jednakże wątek taki również się pojawia. Pojawiają się bohaterowie, którzy mieszkają często obok nas. Polecam tę książkę na lato, na długie zimowe wieczory i na smutek. Pokazuje ona, że w każdej chwili nasze życie jest w naszych rękach i tylko od nas zależy, czy się odważymy dokonując w nim zmian.

A jak mamy czytać, to warto zrobić sobie kawę/herbatę a do tego babkę…

Przepis na Babkę z oranżadą

Pamiętaj, że nie zawsze wszystko nam się udaje. Babka też mi nie wyszła idealna ale była pyszna. Na życzenie męża mego, miała być “mokra”. Jego życzenie jest rozkazem dla mnie, więc przedstawiam Wam dziś przepis na babkę z oranżadą.

Babkę tę przygotowałam w robocie kuchennym Monsieur Cuisine Plus, ale Ty zrób tak jak warunki Ci pozwalają.

Do przygotowania babki potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g oleju
  • 220 g oranżady (ja dodałam sprite)
  • 2 łyżki kakao

Żółtka oddziel od białek. Załóż motylek, aby ubić białka (3 min/obroty 4). Dodaj cukier nastaw robot na kolejne 3 minuty/obroty 4. Jednocześnie dodawaj po 1 żółtku przez otwór. Gdy masa będzie pulchna dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i oranżadę (2 minuty/obroty 3). 3/4 masy wylej już na blaszkę (ja użyłam średniej wielkości blachy na babkę z kominem), do pozostałej 1/4 dodaj kakao i ubij 1 min/3 obroty. Wylej pozostałą część ciasta na blachę. Piec w temp. ok 180st przez 1 godzinę (oczywiście zależy od tego jaki masz piekarnik, więc warto sprawdzić wcześniej).

Pomyślisz kolejne ciasto dla leniwych. Owszem! Ale być może już za tydzień przygotuję coś bardziej wymagającego.

Tymczasem życzę spokojnej lektury i do usłyszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *